Германският президент Франк-Валтер Щанмайер поиска от Полша прошка за най-кървавия конфликт в световната история по време на церемония по повод 80-тата годишнина от избухването на Втората световна война в полския град Велюн, съобщи АФП.

„Скланям главата си пред жертвите на атаката срещу Велюн. Скланям главата си пред полските жертви на германския тиранин. Моля за прошка!“, заяви Щанмайер на немски и полски.

Полският президент Анджей Дуда благодари на германския си колега за присъствието му на церемонията и за проявеното от него отношение.

Президентите на двете държави положиха венци пред паметната плоча на църквата, разрушена от бомбардировките, на мястото на разрушената синагога, на паметника жертвите на разрушената болница и преминаха по пътищата, минаващи през разрушените сгради.

Основните възпоменателни събития по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война ще се проведат във Варшава. Тази година беше решено те да бъдат проведени в столицата, тъй като се очакваше да пристигне и американският президент. Доналд Тръмп отмени посещението си в последния момент заради урагана на Дориан, приближаващ се към бреговете на Флорида.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!