Асоциацията на организациите на българските работодтели (АОБР) представи днес списък с 19 свои приоритета, които ще преследва и изпълнява през тази година. Прави впечатление, че от тях звучат изисквания държавата да започне да води адекватна политика и наистина да подкрепя българския бизнес.

Ето кои са акцентите в приоритетите на работодателите и проблемите, за чието разрешаване ще настояват.

СЕРИОЗНИ ЗАГУБИ ЗАРАДИ ЦЕНИТЕ НА ТОКА

Двойно по-високи сметки за ток отчита бизнесът през декември спрямо същия месец на миналата година. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Причината е шоковият скок на енергийната борса, където през октомври и декември беше регистрирано с до 300% увеличение на цената в рамките на ден.

Индустриалците поискаха спешна среща с премиера и проведоха разговори по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. До момента няма яснота кога ще се срещнат с Борисов. Васил Велев не вижда ефект от срещата със социалните партньори.

Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на борсите в съседните страни, убеден е Велев.

“Важно е да се знае, че към цената, която се търгува на сегмента „Ден напред“ се прибавя и таксата „Задължение към обществото“, което надува още повече сметките на фирмите, които търгуват от енергийната борса.“, каза той.

Неговият колега Евгени Иванов от КРИБ директно определи твърдението на енергийния министър Теменужка Петкова, че имаме най-евтината енергия на борсата като „опашати неистини“. Изчисленията показват, че ако се добавят и допълнителните такси, цената става същата като в Германия.

Асоциацията на организациите на българските работодатели, към които спада и АИКБ, предлага сметката „Задължение към обществото“, която формира месечните битови сметки, да отпадне за отделните потребители и бизнеса, а да се поема от бюджета.

Сдружението настоява за изработване на чисто нов Закон за енергетиката, както и повече прозрачност в управлението на държавните дружества в енергетиката. Препоръката е НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, Мини Марица Изток 2 да се листват на борсата, за да има пряко наблюдение на тяхната дейност. Настоява се също за спиране на държавната субсидия за частните американски централи „Марица Изток“ 1 и 3.

ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ОТ БОЛНИЧНИЯ ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ

За пореден път и тази година работодателските организации ще повдигнат ключов за оцеляването им въпрос – плащането на първите три дни от отпуските по болест.

В момента българското законодателство предвижда те да се заплащат от работодателя. Припомняме, че най-масовите болнични са точно три дни, а това води до загуби за бизнеса за милиони. По данни на Българската стопанска камара само за миналата година загубите на фирмите от болнични нарастват и вече са в размер на 160-170 млн. лева.

Според съшата статистика 30% от болничните, особено около празниците, са фалшиви. А по принцип Националният осигурителен институт е органът, който трябва да заплаща отпуските по болест.

Предишните опити на работодателските организации да променят правилата и да не са задължени да плащат първите три дни от болничните приключи с провал в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като бяха блокирани от синдикатите.

Тази година от АОБР ще направят нов опит.

ПРОМЕНИ В ОСИГУРЯВАНЕТО

Работодателите поискаха осигуровките да се делят поравно между фирмата и работник.

В тази връзка се обмислят промени в Кодекса на труда за нов вид трудови договори. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано с тяхното увеличение.

Не е ясно обаче как всеки работодател ще бъде принуден да увеличи заплатата на служителите си, с която те да покриват осигуровките си. А и дори това да се случи, отново работодателят ще поеме тежестта на вноската на служителя, така че промените се обезсмислят.

От сдружението настояват държавата да ускори изграждането на електронното управление, ограничаване на държавната намеса в икономиката, намаляване на регулаторната тежест,ускоряване на реформата в здравеопазването.

Бизнесът апелира за по-широки правомощия на Агенцията по заетостта и облекчаване на вноса на чуждестранни специалисти чрез издаване на карта за достъп до нашия пазар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!