Преди няколко дни преговорите между протестиращите специалисти по здравни грижи и министерството на здравеопазването за увеличаване на възнагражденията на медицинските сестри отново стигнаха до провал. Така се стигна до заявки, че специалистите от цялата страна излизат на Национална стачка, защото търпението им е изчерпано.

Днес преди заседанието на министерския съвет обаче премиерът Бойко Борисов общеа правителството да отпусне 50 млн. лева, за да бъдат увеличени възнагражденията им, които към момента са между 650 и 750 лева. Отпуснатите средства ще позволят началните заплати на медицинските сестри да достигнат 950 лева.

Борисов обоснова щедростта на правителството с доброто развитие на икономиката.

Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на Минитерството на здравеопазването. Това са около 50 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските сестри, уточни Борисов.

Това не изпълнява исканията на медицинските сестри възнагражданията им да се равняват на две минимални работни заплати. Все още обаче представители на протестиращите не са направили коментар по отношение на новината.

ДОБРИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов отчете добри икономически показатели и условия за развитие на бизнеса у нас.

Българската икономика отбелязва ръст в почти всички сектори, отбеляза министърът на финансите Владислав Горанов. Ръст има в промишленото производство, в строителния сектор и в сферата на продажбите. За февруари има спад на безработицата до 6.2%, което е с 0.8% по-ниска спрямо същия месец на миналата година, съобщи Горанов.

Вчр Международният валуте фонд обяви прогнозата си за развитието на икономиката на България. Очаква се през тази година ръстът на БВП да е от порядък на 3,3%, а през следващите две години ще има леко намаление. Причината за това са рецесивни вълни, които се разпространяват не само у нас, но и в Европа и света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!