Мевлют Чавушоглу
на снимката: външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу

Абсурдно е да се поставя под въпрос членството на Турция в НАТО заради сделката със С-400 с Москва.

Това заяви в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като увери, че руските системи за противоракетна отбрана няма да влизат в конфликт със системите на НАТО.

В ексклузивно интервю за NTV Чавушоглу увери, че руските системи за противоракетна отбрана няма да влизат в конфликт със системите на НАТО.

По думите му, Турция не е получила положителен отговор от Вашингтон относно предложението й да сформира съвместна работна група, която да проучи планираната покупка на руски системи за противоракетна отбрана С-400 от Анкара и да премахне всякакви притеснения относно несъвместимостта или сигурността.

Чавушоглу разкритикува заплахите на САЩ и предупреди, че Турция може да закупи повече С-400 или други системи, ако Щатите откажат да продадат на Анкара „Пейтриът“.

Външният министър добави, че Анкара ще трябва да търси на други начини за посрещане на нуждите си в отбраната, ако не получи от САЩ изтребители Ф-35.

Припомняме, че миналата седмица Съединените щати спряха доставката до Турция на части и услуги, свързани с Ф-35.

Това беше първата конкретна стъпка на САЩ за блокиране на доставката на изтребителя до съюзника на НАТО в светлината на планираната покупка на руската система за противоракетна отбрана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!