Делян Добрев
на снимката: Бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев

Народното събрание гласува прекратяване на депутатските правомощия на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев.

До оставката му се стигна след като и за него се появи разследване, че негови близки купували имоти на много по-ниски цени от пазарните.

Оставката на Добрев бе вкарана като извънредна точка в дневния ред на днешното пленарно заседание и бе подкрепена с гласовете на 96 народни представители, 7 гласуваха „против“, а 3 се въздържаха.

Председателят на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов разкритикува масовото хвърляне на оставки по настояването на министър-председателя Бойко Борисов.

Борисов приема оставки на килограм. Демонстрира, че не му пука за капацитета на Народното събрание и изпълнителната власт, коментира пред журналисти Симеонов.

Той не скри факта, че оставки се подават по настояване на министър-председателя, но постави на дневен ред друг важен въпрос:

„Когато масово принуждаваш членове от ръководството на твоята партия да подават оставки, в крайна сметка, неизбежно, възниква въпроса и за твоята оставка. Това означава, че тази партия няма право да управлява и да участва в управлението на страната“, коментира още Симеонов.

Лидерът на НФСБ подчерта, че той и депутатите от партията му не са подкрепили поредната оставката. Според него ефектът от това ще бъде само един – в следващия парламент няма да се кандидатират хора, които имат каквото и да е имуществото.

„За народни представители трябва да се кандидатират само малоимотни хора, без собственост и които спят под мостовете на Перловска река. И хора, които са клошари, те ще бъдат с предимство“, пошегува се той.

Според Симеонов скандалът с апартаментите е „опростачване на политиката“, който експлоатира „най-ниските чувства на българския народ“.

В кулоарите на парламента темата коментира и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Неговите депутати са подкрепили в зала оставката на Добрев, но от партията считат, че до нея се е стигнало по-скоро заради изнесени в медиите „махленски неща“, отколкото заради реално нарушение.

В защита на Добрев се обяви съпартиецът му Тома Биков.

„Предполагам, че му е дошла в повече тази помия, която се излива върху него. Достойно поведение“, заяви той и обяви, че е подкрепил оставката в зала.

Според него, въпреки че подобни оставки носят риск за предсрочен вот, носенето на политическа отговорност вече се е превърнал в стандарт за ГЕРБ.

Добрев напуска парламента, но остава областен координатор на ГЕРБ в Хасково. Той депозира оставката си след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов и аргументира личния си акт като знак на солидарност със своите колеги, които напуснаха постовете си само заради съмнения.

Името на Добрев също бе замесено в имотния скандал, довел до няколко оставки в редиците на управляващите. Според публикация в „Биволъ“ членове на семейството на депутата са сключвали имотни сделки на рекордно ниски цени за София от 270 евро на квадратен метър.

Настоящата оставка е втора за Делян Добрев в рамките на този парламент. През 2017 г. той обяви желание да напусне парламента след сигнал на БСП за роднински назначения в местната община. Тогава парламентарната група на управляващите застана зад своя колега, а оставката му бе отхвърлена от мнозинството. След това Конституционният съд излезе с решение, че народните представители не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно самият Добрев оттегли своята оставка от деловодството и остана депутат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!