божията ръка

На този ден преди 33 години се случва един от най-запомнящите се случаи в световния футбол – „Божията ръка”.

Победата на Аржентина с 2:1 над Англия пред 115 хил. зрители на световното първенство през 1986 година се помни с две изпълнения на Диего Марадона. Този сблъсък обаче имаше и политически оттенък. Четири години по-рано Великобритания и Аржентина имаха конфликт в южната част на Атлантичския океан при фолклендските острови. Той завърши с поражение за южноамериканската страна.

Най-великият аржентински футболист за всички времена – Диего Марадона, вкара и двата гола за победата в този мач.

Шест минути след началото на второто полувреме, Марадона подхвана атака през центъра. Той комбинира с Хорхе Валдано и тръгна на двойно подаване. Английският бранител Стив Ходж опита да пресече паса, но спряната от него топка се озова във въздуха около точката на дузпата. Вратарят на англичаните Питър Шилтън тръгна да боксира, но с 20 см. по-ниският Марадона скочи протегна ръка и вкара топката в мрежата. За огромно учудване на английските футболисти и техния треньорски щаб, тунизийският съдия Али Бин Насер признава гола.

божията ръка

По късно Марадона коментира ситуацията: „Чаках съотборниците ми да започнат да ме прегръщат, но никой не дойде. Казах им хайде радвайте се, защото съдията няма да го зачете”. На пресконференцията след мача гениалният халф казва, че голът е вкаран малко с главата на Марадона, и малко с ръката на Господ.

Голът още повече засили футболната омраза между двете нации. Англичаните негодуваха заради начина по-който пада този гол, докато аржентинците ликуваха и злорадстваха.

божията ръка

Само четири минути след Ръката на Господ обаче дойде голът на столетието, при който блесна геният на Марадона. Гари Линекер намалява на 1:2, но англичаните не успяват да стигнат до равенството.

След мача Марадона казва пред журналистите: „Преди четири години те убиха много аржентински момчета при фолклендските острови, убиха като малки пилета. Това е нашето отмъщение за тях”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!