моруна
Моруната в село Връв. снимка: БТА

Река Дунав, която е втората най-голяма европейска река, крие много тайни. Рибарите разказват, че в реката дебнат гигантски моруни. Легендите сред професионалните рибари във видинското село Връв са десетки – за уловени моруни от по над 200, 300, та дори 800 килограма – истински чудовища. Хората разказват, че от уловена огромна моруна е изваден над 70 кг черен хайвер – един от най-скъпите деликатеси, който на европейския пазар се продава по 3000 долара килограма. 

Захари Стойчев от с. Връв си спомня с носталгия как в средата на миналия век дядо му ”сипвал черния хайвер в голяма купа, нарязвал на едро червен лук и после всички деца кусали до насита с големи дървени лъжици”.

По-старите рибари разказват за миналото, че когато някой в Ново село или Връв хванел моруна, празнували всички. Хората от селата се събирали заедно и на трапезата всеки слагал по нещо – мезета, вино, ракия. А рибарят черпел с риба – прясно уловена моруна и, разбира се, черен хайвер.

В единствения по рода си в България Музей за дунавски риболов в Тутракан от години се събират снимки и истории за огромните сладководни риби, разказва етнографът от видинския исторически музей Сашка Бизеранова. Тя е предала на музея в Тутракан много снимки, „запечатали“ огромните риби, улавяни в Дунав. В специална изложба са показани около 50 снимки на гигантските моруни.

Постоянна експозиция за развитието на риболова има и във видинския музей „Кръстата казарма“. Тя се нарича

„Властелините на Дунав“

и разкрива древната история на риболова в страната и региона. Изложбата е исторически разказ за риболова и за християнския празник Никулден, който е сред най-почитаните във Видинско и от жителите край голямата река Дунав., пише БТА.

Сред най-старите показани снимки е от 1943 г. На нея се вижда как рибарят Иван Николов от дунавското село Връв хваща най-голямата и досега улавяна в река Дунав моруна с тегло 393 кг и дължина 480 сантиметра. Оригиналът на снимката се пази от десетки години от наследниците на попа от село Връв Спас Удрев, като спомен за това чудо. Това, което разказват и старите жители на дунавското село Връв, се е случило преди близо 80 години. Тогава селяните обработвали грижливо земята си, хранели от нея семействата си. През останалото време ловели риба в Дунава. И понеже знаели “пътя” на есетровите риби, често се радвали на богат улов, разказва етнографът д-р Сашка Безеранова.

В една пролетна утрин се случило нещо необикновено. В средата на реката се разразила истинска битка с няколко есетри и една невиждана дотогава моруна. Когато всичко завършило и хванали рибата, натоварили моруната на волска кола и я откарали в селото. Там се стекло мало и голямо. Рибата била наистина голяма –

моруна, дълга близо пет метра

и тежка 393 килограма.  Дочул за случилото се, на място дотичал и местният свещеник Спас Удрев. Той благословил улова и се снимал с рибарите за спомен. А към насъбралото се множество изрекъл пророчески думи: “Братя и сестри, ето че Божията промисъл споходи тези труженици и им проводи богат улов. И помнете ми думата, че за него дълго ще се говори, защото това е невиждано чудо”.

Свещеникът се оказал прав. И до ден днешен такава риба в Дунава повече не е улавяна.

Днес е различно. Всяка година рибарите хващат все по-малко дунавска риба, пък и моруната е защитен вид и уловът ѝ е забранен. Последните моруни в района на Видинско са хванати през 2006 г.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук