затворници

Министерството на правосъдието на действащия президент Доналд Тръмп планира да извърши няколко федерални екзекуции на осъдени престъпници преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари.

Демократът Байдън отхвърля смъртното наказание. Републиканецът Тръмп наложи повторното въвеждане на екзекуции на федерално ниво.

Въпреки че много щати на САЩ изпълняват смъртното наказание, от 2003 г. не е имало федерални екзекуции. Оттогава смъртното наказание продължава да се налага, но не се изпълнява. Юридическата битка за възобновяването на екзекуциите стигна до Върховния съд във Вашингтон, но правителството надделя. Първите три екзекуции бяха извършени чрез смъртоносна инжекция през юли във федерален затвор в Индиана.

Като цяло смъртното наказание намалява в САЩ. На много места това е свързано с променящото се обществено мнение, но и с нарастващите трудности при набавянето на веществата, необходими за смъртоносната инжекция. Освен това смъртното наказание води до продължителни и скъпи правни спорове. Според Информационния център за смъртното наказание досега през 2020 г. в САЩ са екзекутирани 15 души, 8 от които на федерално ниво.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук