маски

Най-големите европейски държави въвеждат допълнителни ограничения за борба с нарастването на инфекциите от Covid-19, сред които и по-строги ограничения за пътуване в разгара на ваканционния период, пишат от Блумбърг.

Континентът е изправен пред седмица на критични решения, които могат да нарушат плановете на хората за Коледа и Нова година, тъй като разпространението на по-лесно разпространяващия се нов вариант на ковид – омикрон доведе до ръст на инфекциите. В същото време дебатът за това дали омикрон причинява по-леко заболяване от предишните щамове и как трябва да се борим с мутацията продължава.

Германия определи Обединеното кралство като зона с вирусния вариант от понеделник. Това е най-високата рискова категория, която изисква пристигащите пътници да преминат задължителна 14-дневна карантина, независимо от техния статут на ваксинация. Франция обмисля достъпът до работните места да става с ковид пас, а Израел добави САЩ и други страни към списъка със забранени дестинации за пътуване.

Тъй като случаите на омикрон се увеличават в Обединеното кралство, страната е изправена пред политически опасното решение дали отново да затегне ограниченията. Министърът на здравеопазването Саджид Джавид не изключи подобен ход преди Коледа, но премиерът Борис Джонсън – който преди това нарече края на ограниченията „необратим“ – вероятно ще се сблъска със сериозен отпор, ако подобни ограничения влязат отново в сила.

Европейските нации възприемат разнообразни подходи, за да се противопоставят на новата Covid вълна, като повечето подчертават важността от ускоряването на ваксинацията и поставянето на бустерна доза. Голяма част от усилията им са насочени към това да не се повтаря ситуацията в Обединеното кралство, където общият брой на заразените с Covid нарасна с около 50% за седмица, достигайки рекордните 93 000 в петък.

Ето стъпките, които държавите са предприели или се обсъждат:

Обединено Кралство

Съветниците на правителството в Обединеното заявиха, че до дни е необходимо да бъдат предприети нови мерки за защита на здравната система. Джавид каза, че „няма гаранции“ за пандемията, визирайки възможността за въвеждането на нов локдаун в страната.

Ключов министър, лорд Дейвид Фрост, подаде оставка през уикенда и предупреди Джонсън в писмото си „да не се изкушава от принудителните мерки, които се прилагат в другите страни“.

Кметът на Лондон Садик Хан в събота обяви въвеждането на кризисен статут в града поради бързото разпространение на варианта на омикрон, което му дава повече правомощия да се бори с вируса и да търси подкрепа от правителството.

Ирландия

Главният здравен инспектор на Ирландия също отказа да изключи нови ограничения, ако вариантът на омикрон продължи да се разпространява.

Премиерът Майкъл Мартин в петък нареди баровете и ресторантите да работят до 20 часа, като същевременно беше ограничено и присъствието на някои събития.

Вариантът на омикрон сега е доминиращ в Ирландия, а броят на дневните случаи достигна най-високото си ниво от януари насам. От тази седмица Ирландия ще изисква баровете, ресторантите, кинате и спортните обекти да бъдат затваряни до 20 часа.

Холандия

Холандците вече направиха своя ход: нацията се върна към строг локдаун в неделя. Това означава, че училищата и магазините, които не са от първа необходимост, са затворени, същевременно се ограничава и броят на посетителите, които могат да бъдат допускани в домакинствата. Стъпките идват, след като правителството заяви, че покачването случаите, предизвикано от омикрон, вероятно ще претовари здравната система през януари. Новите ограничения ще останат в сила най-малко до 14 януари.

Германия

Това е сценарий, който Германия се опитва да избегне, тъй като здравната й система продължава да се бори с вирусна вълна, която достигна своя връх в края на ноември. Не се очаква търсенето на болнична помощ да намалее много през следващия месец. Страната се присъедини към Кипър и Франция в налагането на по-строги правила за пътуващите от Великобритания, които ще трябва да преминат задължителна 14-дневна карантина при пристигане, което променя плановете за почивка на много хора. Франция временно забрани влизането на много британци миналата седмица, а Кипър ще изисква посетители от Обединеното кралство на възраст 12 или повече години, независимо от статута на ваксинация, да се самоизолират.

Франция

Освен че налага забрана за пристигащите от Обединеното кралство, Франция ограничава празненствата на открито в навечерието на Нова година, за да се опита да ограничи разпространението на вируса и да защити болниците си. Правителството също така засилва натиска върху хората да се ваксинират и от януари само имунизираните хора ще могат да получат „здравна карта“, която дава достъп до барове, ресторанти, медицински заведения и културни събития.

Френският министър на труда Елизабет Борн ще се срещне с лидери на бизнеса в понеделник, за да обсъди възможността за изискване на ковид пас на работното място. Синдикатите казват, че подобен ход на практика ще направи ваксините задължителни във Франция.

Испания

Испания ще свика онлайн среща в сряда, за да анализира развитието на пандемията и да обсъди приемането на нови мерки. Някои региони вече изискват документ за ваксинация при влизане в ресторанти и барове, засега по-сериозни стъпки, които биха могли да попречат на икономиката, силно зависима от услугите и туризма, няма.

Италия

В четвъртък правителството на Италия също ще проведе спешна среща и може да разгледа опции като изискване на маски на открито, съкращаване на валидността на сертификатите за ваксини и евентуално изискване за тестове за Covid, независимо от ваксинацията, за достъп до големи събития, според хора запознати с материята.

Швейцария

Изоставаща с ваксинацията, с по-малко от 68% напълно ваксинирани, Швейцария ще изключи неваксинираните от голяма част от обществения живот, като ресторанти, музеи и фитнес зали. Швейцарското правителство също така въведе отново изискването за работа от вкъщи. Мерките са в сила до 24 януари.

Австрия

Австрия беше в локдаун, когато новият вариант на ковид започна да се разпространява, след като ниският процент на ваксинирани доведе до нарастване на случаите на делта варианта, които претовариха здравната система на страната. Локдаунът беше премахнат по-рано този месец навреме за празниците. Засега неваксинираните също ще могат да се насладят на кратка „почивка“, но след Нова година отново ще им бъде разрешено да напускат домовете си само за да отидат на работа, да пазаруват неща от първа необходимост или да спортуват. Ежедневните случаи в Австрия са паднали с повече от 75% от пика си, а ваксинациите са напреднали стабилно през последния месец.

Израел

Кабинетът на Израел одобри забрана на извършване на пътувания със САЩ, Канада и осем други страни, за да се опита да ограничи разпространението на варианта на омикрон. След като парламентарна комисия подпише мерките, новите ограничения ще влязат в сила от полунощ във вторник.

Новият щам е във фаза на предаване в общността и предизвика пета вълна от пандемията в Израел, каза премиерът Нафтали Бенет пред кабинета в неделя. Други държави в забранения списък на Израел са Италия, Белгия, Германия, Унгария, Мароко, Португалия, Швейцария и Турция.

Полша

Полското правителство нареди на училищата да преминат към дистанционно обучение до 9 януари и затегна ограниченията за капацитет в обществени места като ресторанти, хотели и кина. Сега разрешеният капацитет на хора е 30%. Правителството затвори дискотеките и нощните клубове на 15 декември. Министерството на здравеопазването също планира да направи ваксините задължителни за медицинския персонал, държавните служби и учителите от 1 март. Смъртните случаи от Covid в нацията от 38 милиона души достигнаха до над 500 на ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук