предизборни новини фейсбук, гугъл, фалшивите новини

Фейсбук започва да следи за фалшиви предизборни новини. На прицел са политиците от България и Унгария, съобщиха от социалната мрежа. Мониторингът ще се осъществява от местни жуналисти, които ще отсяват лъжовните публикации.

Специална платформа за проверка на истинността е създадена под егидата на Франс прес. Локалните представители на програмата ще имат достъп до ресурси както на Франс прес, така и на фейсбук.

Служителите на България и Унгария трябва да отговарят на няколко основни изисквания като прозрачност на финансирането и методологията и безпристрастна оценка на фактите. Журналистите, които ще получат правото да следят за предизборни  фалшиви новини, първо ще преминат през курс на обучение на института „Пойнтър“. Изцдаденият оттам сертификат се подновява всяка година.

Правилата на Фейсбук не позволяват проверка на пряка реч на политическа фигура,обясняват от компанията. Мониторинг ще на цялата информация, касаеща изборите. Когато новината е фалшива или невярна, ще бъде ограничавана.

От фейсбук обясняват за политиците, че ако дръзнат да пубилкуват маркирана като фалшива новина, системата ще им попречи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!