Катарина Барли
На снимката: Катарина Барли

Заместник-председателят на Европарламента Катарина Барли, която е и член на Комисията по граждански свободи (LIBE), обвини българското правителство в това, че е публикувало напълно фалшиви новини. LIBE е комисията, която преди седмица покани български представители на изслушване във връзка с ширещата се корупция в страната и кризата с върховенството на властта.

На дебат в LIBE Барли посочи, че е изключително притеснително, че българското правителство е разпространило фалшива информация във връзка със срещата, която се проведе в петък и на която присъстваха представители както на българското общество, така и на управлението.

Дебатът обаче не беше посветен специално на България, а на новия механизъм за върховенството на закона, който трябва да измести досегашния такъв – Механизъм за сътрудничество и проверка (CVM), който обхващаше само Румъния и България. Новият механизъм обаче трябва да обхване всички държави от ЕС.

В тази Връзка Барли коментира:

„Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим. Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя беше не само притеснителна по отношение на съдържанието, но и по отношение на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за съдържанието на срещата, всъщност фалшива новина.”

Самата Барли не конкретизира кое от съобщенията на правителството категоризира като фалшива новина, но припомняме, че след срещата в петък от прокуратурата разпространиха съобщение, че главният прокурор на България Иван Гешев е бил инициатор на срещата. Малко по-късно евродепутатът от ГЕРБ – Емил Радев, коментира пред „24 часа”, че на срещата евродепутатите са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували по време на протестите в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!