Алексей Навални

Когато германското правителство вчера заяви, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен от нервно паралитичния агент Новичок, стана ясно едно: очевидният опит за убийство ще доведе до сериозна международна криза.

Навални остава в тежко състояние в реанимацията на болница „Шарите“ в Берлин. Но идентифицирането на Новичок като отровата, която е довела до неговото състояние, вече породи сериозни въпроси относно това дали срещу Навални е организиран опит за убийство от страна на държавата.

„Сега има много сериозни въпроси, на които само руското правителство може и трябва да отговори,“ заяви германският канцлер Ангела Меркел.

След като Навални се разболя по време на път от Сибир до Москва миналия месец, имаше място за спекулации относно това кой може да е поръчал покушение над него – в крайна сметка антикорупционнията кампания имаше много мощни врагове в Русия.

Но привържениците на Навални сега сочат с пръста на вината директно руския президент Владимир Путин.

„През 2020 г. отравянето на Навални с Новичок е абсолютно същото като оставянето на автограф на мястото на престъплението“, написа Леонид Волков, ръководител на кабинета на Навални върху снимка с подписа на президента, в туит, който оттогава е изтрит.

Отговорът на Кремъл досега беше: Какво отравяне?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков – който се постара да не споменава Навални по име, наричайки го само „пациентът“ – се въздържа да го нарече отравяне, а руските власти отказват да започнат разследване.

При всички случаи Навални е щастлив, че е жив.

Новичок не е обикновена отрова. Вил Мирзаянов, бивш съветски химик, описа смъртоносността на Новичок категорично. Смъртта може да бъде бърза, ако се приложи правилната доза, каза Мирзаянов.  Но дори доза, която не причинява незабавна смърт, може да причини „мъчителни“ заболявания, добави той.

„Те ще започнат да усещат конвулсии и ще спрат да дишат и след това ще загубят зрението си, а има и други проблеми – повръщане, всичко. Това е ужасна сцена.“

Лабораторията на науката и технологиите на отбраната на правителството на Великобритания в Портън Даун заяви, че веществото е било използван при нападението срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Новичок е разработен от Съветския съюз през 70-те и 80-те години. По време на отравянето на Скрипал тогавашният премиер на Обединеното кралство Тереза ​​Мей заяви, че е „много вероятно“ Русия да стои зад атаката, отчасти защото Русия преди това е произвела агента и все още е в състояние да го направи.

А Мирзаянов, който е и бивш ръководител на техническия контраразузнавателен отдел в Съветския съюз, заяви, че нападателят, използващ Новичок, трябва да бъде „много добре образован и обучен човек“, за да го направи готов за използване.

Но докато правителството на Обединеното кралство и ЕС изразиха дълбока загриженост относно очевидната употреба на Novichok, човек не очаква да види кой знае каква реакция от руското правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!