Правителството общини

По-малко от два месеца преди изборите правителството развърза кесията за общините. По време на редовното си заседание кабинетът отпусна 8,7 млн. лв. за осем общини.

Четири от тях- Лесичово, Радомир, Сливен и Смолян се управляват от кметове на ГЕРБ.  В „Белово“ управляват „Гергьовден- СДС“, а в Плевен- кметът е независим. Сред печелившите се оказват и  Болярово с кмет от БСП и Мездра с градоначалник от АБВ.

По време на днешното заседание премиерът подчерта, че активно ще продължи подкрепата за всички общини в България.

„Средствата, които отпуска правителството, отиват пряко при хората. Парите се дават за водоснабдяване, канализация, училища, образование, спорт, паркове и то в общини, където кметовете са от целия политически спектър. Точно така ще продължим да работим и да помагаме“, заяви Борисов, цитиран от правителственият пресцентър.

По думите му през последните години се поставя акцент върху финансирането на проекти, важни за жителите на Северозапада, Севера и Родопите.

„Грижата към общините на правителството винаги е била адекватна и точна, отчитаме проблемите на дадените населени места и с всички наши решения сме се старали да подобрим условията, в които живеят хората“, отбеляза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието.

Кои са общините, които подкрепи финансово правителството?

От отпуснатите от правителството средства днес 786 000 лева са предвидени за община Лесичово. С тях ще се извърши основен ремонт на улични мрежи на територията на селата Динката и Калугерово.

С 1 200 000 лв. Министерският съвет подпомага община Белово за реализирането на основен ремонт и обновяване на централната градска част на града.

Третата подпомогната община от правителството с 285 000 лв. е Смолян. Със сумата ще се извърши ремонт на покрива на сградата на Родопския драматичен театър.

656 000 лв. се отпускат на община Плевен за консервация и реставрация на Къща-музей „Цар Освободител Александър II“ и на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“.  С парите ще се ремонтира и улица „Генерал Скобелев“.

По бюджета на община Радомир ще бъдат преведени 1 568 000 лв.Парите ще са за реконструкция, оборудване и обзавеждане на многофункционална спортна зала.

За община Мездра правителството отпусна 1 606 000 лв., с които ще се извърши ремонт и реконструкция на водопроводи и улици в населените места на общината.

В рамките на заседанието на Министерския съвет за община Болярово бяха отпуснати 816 600 лв. за реконструкция на ул. „Младежка“ в града.

С 1 785 000 лв. бе подпомогната община Сливен за изграждане на две допълнителни училищни сгради за Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“.

По традиция всички кметове на подпомогнатите общини лично присъстваха на правителственото заседание, за да благодарят за финансовата помощ.

В рамките на заседанието бяха отпуснати също 600 000 лв. за доизграждане на манастирския комплекс „Света Троица“ в местността Кръстова гора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!