дълг, давност, длъжници
Проектозакон презлага 10-годишна абсолютна давност за събиране на дълговете от физическите лица, които не са регистрирани като еднолични търговци

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат премахване на правната фигура на така наречения вечен длъжник, който с десетилетия изплаща, но не може да погаси задълженията си към своите кредитори. Идеята на управляващите е оформена като предложение за промяна в Закона за задълженията и договорите, което още днес ще бъде депозирана в деловодството на парламента.

Целта е с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Изключенията са само две: когато задълженията са натрупани от физически лица-еднолични търговци и когато те произтичат от „непозволено увреждане“ и „неоснователно обогатяване“. Сред вносителите на закона са Валери Симеонов, Христиан Митев от „Патриотите“, а също и Красимир Ципов и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Към настоящия момент има открити процедури за принудително изпълнение, засягащи над 600 000 български семейства, а хиляди български граждани са преследвани от колекторски фирми, много често за твърдяни задължения от преди 10-15 години“, посочват вносителите.

Те посочиха като основен проблем, че с прекъсване на давността тя започва да тече отново и така се формерат т. нар. вечни длъжници, чието преследване може да се проточи практически безкрайно.

„Ние защитаваме добросъвестния длъжник. Нещо, което от самото начало искахме. След приключването на тези 10 години, кредиторите няма да имат право на претенция по съдебен ред или по друг начин да искат събирането на това вземане – аргументира предложението Искрен Веселинов от ВМРО – Добър ден за българската демокрация. Правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за една немалка част от българите.“

Веселинов обяви още, че депутатите от групата ще продължат работата си по изготвянето на законопроект, уреждащ личния фалит. Той се счита за важен втори компонент от решаването на въпроса с вечните длъжници и без него решението би било половинчато, но според Християн Митев от НФСБ абсолютната давност и личният фалит са различни институти и не е проблем да се приемат поотделно. Законотворците изразиха решимост да приемат законопроекта за личния фалит до края на мандата.

„Тази тема е важна за нас и трябва да ѝ се обърне особено внимание“, подкрепи идеята Красимир Ципов от ГЕРБ.

В помощ на инициативата се обяви и евродепутатът то ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„За съжаление България е единствената държава-членка на ЕС, която няма правна регламентация, слагаща край на задълженията на физически лица. Нямаме нито абсолютна давност, каквато има в някои държави-членки, нямаме и потребителска несъстоятелност“, коментира той.

Според Радев е логично, след като държавата е въвела 10-годишна абсолютна давност за публичните вземания, такава да има и за физическите лица. Той подчерта, че не е нормално „дори като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат“. По думите му това не е примливо за държава от ЕС в 21 век.

Предстоящото разглеждане на зоконопроекта е втори опит за въвеждане на абсолютна 10-годишна давност за частните дългове на гражданите. Първият опит на ГЕРБ да я въведат беше през 2017 година, но тогава надделя аргументът, че при реалните темпове на българското правосъдие 10 години са кратък срок и това би създало предпоставки за укриване на длъжници до изтичането му.

Понастоящем 10-годишна абсолютна давност у нас съществува само за задълженията на гражданите към бюджета по линия на публичните държавни вземания /данъци, осигуровки и др./.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!