Сергей Хрушчов
На снимката: Сергей Хрушчов

Властите на американския щат Роуд Айлънд установиха, че смъртта в град Кранстън на Сергей Хрушчов – сина на бившия първи секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов – е настъпила от огнестрелна рана в главата. Няма доказателства, че става дума за престъпление, съобщи за РИА „Новости“ Джоузеф Венделкен, служител на отдела за връзки с обществеността на бюрото за съдебно-медицинска експертиза в Роуд Айлънд.

Никита Хрушчов по време на прочутата си реч в ООН през 1960 година, когато се закани на Запада, удряйки с обувката си по трибуната

Той добави, че не знае каква конкретна област на главата е засегната, а също така не отговори на въпроса от какво разстояние е стреляно и дали смъртта е настъпила в момента на изстрела. Засега няма преки признаци за насилствени действия от трета страна.

Информацията за смъртта на 84-годишния Сергей Хрушчов в САЩ бе потвърдена на 18 юни от внучката на бившия съветски лидер Нина Хрушчова.

Сергей Хрушчов е роден в Москва през 1935 г. През 1963 г. е удостоен със званието „Герой на социалистическия труд“, бил е лауреат на Ленинската награда. През 1991 г. синът на бившия първи секретар на ЦК на КПСС се премества в Съединените щати, където изнася лекции за историята на Студената война в университета в Провидънс (Роуд Айлънд). Впоследствие получава американско гражданство и живее в САЩ до смъртта си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!