бюджетна комисия

В сряда Комисията по бюджет и финанси ще обсъжда предложенията за диференцирана ставка на Данък добавена стойност (ДДС) за някои стоки и услуги, като законопроектите са общо шест.

Коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат ДДС от 20% на 9% за хотелиерския и ресторантьорския бизнес, за да може браншът по-лесно да се справи с негативните икономически последици, предизвикани от противоепидемичните мерки. Предложението им вече е оформено като законопроект, въпреки че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова са твърдо против мярката.

Според тези текстове ДДС на книгите и учебниците, включително и електронните такива, трябва също да намалее.

Представители на „Патриотите” пък са направили три различни предложения, които частично се припокриват, но в едни са включени развлекателните заведения, а в други – не.

От ДПС искат ДДС за стоките, предназначени за деца до 3-годишна възраст също да бъдат намалени. Това според тях ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика.

Депутатите от „Воля” пък искат сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги.

Въпреки че предложението им бе отхвърлено само преди няколко дни, БСП също е внесла свой законопроект, в който ще иска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!