Позицията на Слави за РСМ

Трите партии от управляващата коалиция – Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, категорично се разграничиха от позицията на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов за отношенията ни с РС Македония.

Вчера Трифонов в свой пост обвърза започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС с отпадането на визите за САЩ и приемането на България в Шенген.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” подчерта, че страната ни има ясна позиция за отношенията ни с РСМ.

Андрей Гюров
На снимката: Андрей Гюров

„Нашата позиция по отношение на РСМ е много ясна. Ние имаме стратегия как да се водят разговорите – да се водят на едно много по-интензивно ниво, на една по-широко плоскост, а не само в посока историческо минало. И така те да подпомогнат, за да сближим позициите при спазване на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това е позиция на коалицията и на „Продължаваме промяната“. Тези неща не трябва да се обвързват едни с други. Това не работи на международно ниво – да се обвързва едно решение с друго“, каза Гюров пред Нова телевизия.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов определи като особена ирония коментара на Трифонов. Според него падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.

Атанас Атанасов
На снимката: Атанас Атанасов

„Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите“, каза Атанасов.

Той ясно показа, че „Демократична България“ не подкрепя идеята на лидера на „Има такъв народ“.

Зам.-председателят на Народното събрание и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин също се разграничи от изказването на Трифонов и призова за спазване на коалиционното споразумение.

Кристиан Вигенин
На снимката: Кристиан Вигенин

„В споразумението за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ е залегнала ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Тази тема остава едно от най-големите предизвикателства за България и за правителството в областта на външната и европейската политика. Поддържането на широко политическо съгласие и единодействието между институциите е ключ към успешното отстояване на българския интерес“, каза Вигенин.

Според него свиканият от президента КСНС е добра възможност за получаване на актуална информация и споделяне на политически виждания за стъпките напред. Той посъветва импровизираните изявления на предварителен етап да бъдат сведени до минимум, за да не се създава невярно впечатление за пукнатини в българската позиция или между коалиционните партньори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук