Пламен Георгиев
на снимката: Пламен Георгиев

Шефът на „Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество“ /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев изрази мнението, че доказателствата срещу зрелищно арестуваната кметица на софийския район „Младост“ са солидни и се очаква да доведат до осъдителна присъда. Той смята, че задържането на Десислава Иванчева е изпълнено както трябва и изрази учудване от смесените реакции в обществото.

„Всичко в ареста на кмета на „Младост“ е извършено както трябва“ – каза Георгиев пред бТВ.

Задържаната бе държана с часове окована на улицата по време на ареста и Георгиев обясни продължителността на акцията с необходимостта да се претърси колата й в нейно присъствие. Освен това така ставало видно, че автомобилът не е бил местен.

Белезниците на ръцета на Иванчева били оставени поради горчив опит от предишен случай, в който арестант се хвърлил на земята и се опитал да изчисти маркиращото вещество от ръцете си с кал. Георгиев изрази увереност, че ако това се случва в запдна страна, никой не би защитавал Иванчева заради процедурата по ареста.

Вчера спецсъдът реши да остави тримата обвиняеми Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров в ареста. Защитата оспорва доказателствата срещу кметицата, но Пламен Георгиев е убеден, че те са достатъчни да доведат до присъда. Той изрази надежда, че и съдът ще е на това мнение.

По повод новосъздадената институция, която представлява, Георгиев коментира, че тя се отчита единствено пред парламента с годишни доклади. До момента са получени над 100 сигнала за корупция. Георгиев уточни, че в правомощията им е и да разследват магистрати, но не каза дали в момента тече подобно разследване.

Подобна е позицията и на бизнесмена Александър Ваклин, посочен като изнудваното от Иванчева лице, който в телевизионно интервю сподели, че има неоспорими доказателства за деянията й. Ваклин бе посочен от Иванчева като подател на сигнала срещу нея. Той твърди, че заговор срещу кметицата няма, а тя просто се е почувствала „над закона“.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!