училище коронавирус

Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с COVID-19, ще имат право на 10 дни допълнителен платен годишен отпуск, като целта е по-ефективното им възстановяване. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикатите в образованието и двете сдружения на училищните директори у нас.

За анекса към Колективния трудов договор (КТД) пред „Хоризонт“ потвърди Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о училище в София.

„Това би помогнало на преболедувалите да се възстановят напълно“, подчерта в предаването „Нещо повече“ Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Той поясни, че в анекса е потвърдена вече договорената работна заплата. Учител започва с 1260 лева, старши учител с 1300 лева, главен учител с 1350 лева.

По думите на Петров затварянето на системата е било добре премерена мярка за съхраняване на живота на учителите. Той изрази надежда, че училищата могат да се върнат към обичайния си режим на редовен учебен процес след Нова година.

Според друга промяна в анекс към Колективния трудов договор учителите ще получават по 15 лв. за проведен час за допълнително обучение и компенсиране на липсата на занимания с ученици, които учат асинхронно в електронна среда. Досега такова възнаграждение бе предвидено само за учителите, които провеждат допълнително обучение на ученици, отсъствали повече от 10 учебни дни от училище поради заболяване, както и за консултиране на такива, които са в самостоятелна форма на обучение по здравословни причини.

Промените в анекс към КТД за системата на предучилищното и училищното образование подписаха министърът на образованието Красимир Вълчев, синдикатите в образованието и двете сдружения на училищните директори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!