АЕЦ Козлодуй
АЕЦ „Козлодуй”

Комисията по енергетиката в парламента възложи на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“).

Според решението на комисията МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект – ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 – блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“.

Кабинетът трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура, както и такава по ОВОС, за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ „Козлодуй“).

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект – ядрена централа, за „обект с национално значение“.

Според служебния министър на енергетиката Росен Христов България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора – два в АЕЦ „Белене“ и два на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ (7-ми и 8-ми блок). Това предложение ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще новата Енергийна стратегия.

Христов смята, че страната ни трябва да се стреми към това, да разполага с 4 000 мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като „Уестингхаус, „Фраматом“ и Е Де Еф (EDF), а не само с правителството на САЩ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук