Трите преговарящи партии в Германия – консервативният блок ХДС-ХСС, Свободната демократическа партия и Зелените отложиха разговорите за следващата седмица. Причина за това стана неуспешното преодоляване на дълбоките различия по темите за имиграцията и политиката за промените в климата.

Има опасения, че може да отнеме месеци, за да се образува коалиция, оставяйки Германия политически отслабена. Канцлерът Ангела Меркел се опитва да обедини своя консервативен алианс в коалиционен пакт с либералите и Зелените – формат, който досега не е бил изпробван на национално ниво.

Преговорите в четвъртък продължиха близо 11 часа, а участниците признаха, че не са успели да намерят обща основа по трудните теми за промените в климата и имиграцията, но през уикенда ще обсъдят подробно аргументите на останалите партии.

Темата, по която партиите имат най-големи различия е имиграцията. Мнозина консерватори възприеха по-твърда линия заради либералната политика за бежанците на Ангела Меркел, която доведе до сериозна загуба на гласове на изборите. Все пак преди преговорите в тристранен формат сестринските партии от консервативният блок Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз постигнаха споразумение за годишен лимит от 200 000 бежанци и кандидати за убежище, които може да приеме Германия. Това споразумение трябва да бъде основа за всеки един коалиционен договор, коментира Андреас Шойер, генерален секретар на Християнсоциалния съюз.

Зелените, които се противопоставят на ограничаването на броя на мигрантите, заявиха, че сериозните различия остават.

Третият кръг преговори между Ангела Меркел и евентуалните й партньори в бъдеща управляваща коалиция, в който се наблегна на политиката на имиграция и даване на убежище, върви „изключително тежко”, заяви водещ представител на Зелените.

Преговарящите постигнаха малък прогрес за европейската политика. В общо изявление се посочва, че „Германия може да върви напред, само ако Европа върви напред“.

25 точки по тази тема обаче остават отворени за по-нататъшни дискусии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук