Върховният съд на Австралия постанови в петък, че заместник министър-председателят Барнаби Джойс не е допуснат да остане в парламента – решение, което струва на правителството парламентарното мнозинство.

Освен него още четирима политици са били избрани, без да имат право да се кандидатират, защото към момента на гласуването са имали двойно гражданство. Според Конституцията на Австралия се забранява на хора с двойно гражданство да заемат обществени постове. Решението на Върховния съд на Австралия гласи, че петимата не могат да заемат постовете си. Трима от тях, включително Джойс, трябва да напуснат. Останалите го направиха през месец юли.

Барнаби Джойс, който се отказа от новозеландското си гражданство през август, обеща да се кандидатира за депутат в долната камара на парламента.

Сагата с двойното гражданство зае централно място в австралийската политика от юли, която принуди десетки депутати публично да изяснят статута си.

С отстраняването на Джойс правителството на премиера Малкълм Търнбул държи 75 места в 150-местната Камара на представителите, което означава, че той ще продължи да управлява с правителство на малцинството. Но премиерът може да си върне мнозинството, ако Джойс бъде преизбран на 2 декември. Сега Джойс може да се кандидатира, тъй като вече е гражданин само на Австралия.

Австралийският долар падна с една четвърт от щатския долар, след като съдът обяви решението си. Това остави централно-дясната коалиция на премиера Малкълм Търнбул в несигурната позиция.

Търнбул сега трябва да спечели подкрепата на един от трима независими депутати, за да запази властта на своето малцинствено правителство.

Джойс беше един от седемте политици, чиято правоспособност да се явят в парламента, беше хвърлена в съмнение през последните месеци, когато се установи, че те са притежали на двойно граждство, което им пречи да бъдат избрани в националния парламент съгласно конституцията на Австралия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук