Федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, пристига на работно посещение в София, за да се срещне с премиера Бойко Борисов. Двете страни имат за обсъждане редица важни теми, между които интеграцията на Западните Балкани в Европа, двустранните отношения и координирането на българското и австрийското председателства на Съвета на ЕС. На 1 юли то ще бъде предадено от София на Виена. В предишен контакт с премиера Борисов канцлерът Курц е изразил готовност да продължи българската политическа линия на интегриране на Западните Балкани.

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. По данни от 2016 година българският износ за Австрия е достигнал 457,8 млн. евро, с което тази страна е на 16-о място по обем на получени български стоки /1,9% от общия износ/. Австрийския внос в България възлиза на 722 млн. евро и заема съответно 13-о място /2,8%/ от общия внос. Както вносът, така и износът през 2016 година бележат покачване спрямо предходния период. Салдото е отрицателно за България – 263 млн. евро.

Динамиката на показателите за 2017 година е променена и българският износ за Австрия нараства по-бързо в сравнение с 2016, докато вносът бележи лек спад. В периода януари – септември 2017 г. износът за Австрия е в размер на 370 млн. евро /ръст от 10.3%, в сравнение със същия период на 2016 г., 1.9% дял и 15-о място в българския износ/, а вносът от Австрия възлиза на 532.8 млн. евро /1.4% спад, спрямо 1-9, 2016 г., 2.4% дял от общия внос, 13-о място във вноса/. Салдото е отрицателно за България и е на стойност -162.7 млн. евро, с тенденция към намаляване.

Най-съществени дялове от износа за Австрия през 2016 г. имат следните групи стоки: двигатели /8.4%/, артикули и съоръжения за физическа култура, гимнастика, атлетика, други видове спорт /7,8/, машини за кондициониране на въздуха /7.15%/ и др.

Най-важните внасяни от Австрия през 2016 г. стоки са медикаменти /8.5%/, автоматични машини за обработка на информация /4.6%/, електрически апарати /2.9%/, и др.

Австрия е изключително значим инвеститор в нашата страна и заема водещи позиции по инвестиции в още 4 държави от региона на Югоизточна Европа /Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения и Румъния /.

За периода 1996 – 2016 г. преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ на Австрия в България възлизат на 6.2 млрд. евро, с което средноевропейската държава се подрежда на 2-о място по размер на ПЧИ в България.

Австрийските компании са сред водещите в класацията на 100-те най-големи чуждестранни инвеститори в България. Австрийските инвестиции в България са концентрирани в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании.

Австрийската компания EVN бе отличена с наградата инвеститор на годината за 2011 г. в категорията Инвестиции в иновации за Проекта нова когенерационна централа на площадката на съществуващата ТЕЦ „Пловдив Север“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!