Русия ще изгони британски дипломати в отговор на предприетите от Обединеното кралство мерки заради покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал.

Това каза министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Действията на руските власти идват само ден, след като стана ясно, че Великобритания ще експулсира 23-ма руски дипломати. Освен това Лондон прекрати всички контакти на високо равнище, включително за Световната купа по футбол, на която Русия трябва да бъде домакин през юни и юли.

В отговор на въпрос кога Русия ще изгони британските депутати, Лавров каза – скоро.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия подготвя отговор на британските мерки и той ще бъде оповестен в „близко време“.

И говорителят на руския президент Владимир Путин каза, че Русия смята за напълно безотговорна позицията на Великобритания в кризата с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Песков каза, че Русия подготвя ответни мерки, след като Великобритания предприе мерки срещу нея и добави, че е „озадачен” от този британски ход и отбеляза, че няма доказателства в подкрепа на отправените от Великобритания обвинения срещу Русия.

„Ние подчертаваме, че Русия няма връзка с онова, което се случи във Великобритания“, каза той.

Според говорителя на Кремъл случаят има „всички признаци на провокация“.

Скандалът между двете държави продължава да се задълбочава, след като британските служби установиха, че нервнопаралитичното вещество „Новичок“, с което беше отровен Скрипал и дъщеря му, е произведено в Русия.

Последва спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което стана ясно, че САЩ подкрепят действията на Великобритания.

Франция и Германия също заявиха, че подобни действия са недопустими, без да обвиняват пряко Москва.

Българската позиция, изразена от външния министър Екатерина Захариева, също е в подкрепа на Обединеното кралство.

Припомняме, че 66-годишният бивш руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в началото на март.

Те са приети в болница и са в критично състояние. Жертва на токсичното вещество, с което са отровени стана и британски полицай, който се притекъл на помощ на двамата.

Британският премиер Тереза Мей обяви серия от санкции срещу Русия, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замразяване на двустранните контакти. Тя заяви, че Москва е виновна за отравянето на бивш руски шпионин на британска земя.

Свързана новина:

Русия е нарушила конвенцията на ООН за химическите оръжия, твърди Лондон

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!