Бойко Борисов, Алексей Макаров
на снимката: премиерът Бойко Борисов и посланикът на Русия в София Алексей Макаров

Премиерът Бойко Борисов извика посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Срещата се е провела в Министерския съвет. Двамата са обсъдили двустранните отношения, като беше изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие.

На страницата си във Фейсбук, Борисов написа:

„Интересът на България е да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики. Това заявих по време на срещата ми с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, с когото обсъдихме двустранните отношения и изразихме съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред.”

Според министър-председателя Борисов, както България, така и Русия са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика.

Срещата идва на фона на няколко скандала. Последният е от вчера, когато Руската Федерация изгони дипломат от българското посолство в Москва.

Ден по-рано, руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено бави изграждането на „Турски поток“ и е възможно Русия да заобиколи страната ни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!