Посланиците на страните членки на ЕС не са постигнали съгласие по бюджета за следващия 7-годишен период.

16 от държавите членки, сред които и България, са били категорично против заложените в него параметри. Сред несъгласните са също така Италия, Испания, Малта и Кипър.

Според оповестеното предложение на финландското председателство, в бюджета за периода 2021-2027 – ма година са заложени 1 трилион и 87 млрд. евро, като средствата по земеделската и кохезионната политика са орязани.

Финландското председателство предлага поне 25 на сто от средствата да бъдат заделени за борба с климатичните промени, 30.7 на сто за земеделска и 29.7 на сто за кохезионна политика.

Парите за селскостопанска политика са 334 млрд. евро, като за предишния период – 2014-2020 година те са близо 373 млрд. За кохезия се предлагат 323 млрд. евро спрямо почти 352 млрд. за настоящия период.

Финландското председателство отбелязва, че орязванията в двете политики са ребалансирани спрямо предложените намаления от Европейската комисия.

Предвиждат се и 57 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй“, от които ЕС ще осигури само половината. Предлага се също така механизъм, който да създаде връзка между върховенството на закона и получаването на средства по еврофондовете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!