парламент

След разпалени дебати в пленарна зала, парламентът задължи правителството да приеме план за развитието на медийната страна в България. Това трябва да се случи до края на март 2020г. Решението бе прието единодушно, а дебата по темата бе иницииран от БСП.

Представителите на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти подържаха тезата, че в България има свобода на словото, тъй като всеки можело да си говори каквото си иска. Според депутатите от БСП обаче, в страната няма среда за качествена журналистика, но за сметка на това има сериозна цензура и автоцензура.

Според представители на управляващите формации ГЕРБ и „Обединени патриоти“ у нас има свобода на словото, защото всеки можело да говори каквото си иска. Депутати от БСП обаче смятат, че няма среда за качествена журналистика, а основните проблеми са цензурата и автоцензурата.

Според Крум Зарков от БСП, свободата на словото не е всеки да каже каквото си иска, а да се създадат условия на журналистите да работят свободно.

„Цензурата върху определени теми в последните няколко месеца е очевидна. По-сериозен проблем е автоцензурата. Има страх сред колегите. Едни олигарси могат да те уволнят, ако си позволиш да напишеш не това, което трябва. Бойко Борисов освобождава един друг собственик на системата на разпространение, който я управляваше, а сега не му е необходима. Това няма да върне онези вестници, които затвориха заради монопола“, обяви депутатът от „БСП за България“ Антон Кутев.

Според депутатите от БСП това, че България е на 111-то място по свобода на словото според класацията на „Репортери без граници“ е много сериозен проблем.

Дебатът се проведе по инициатива на БСП, която иска нов модел за финансиране на обществените медии – през фонд „Радио и телевизия“, в който правителството да дава част от брутния вътрешен продукт, но да не се събират такси от потребителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!