маймуни, алкохол, еволюция

Учени от университета Ексетър във Великобритания установили, че способността да се абсорбира алкохолът е спасила предците на човека от измиране, съобщава сайтът Phys.org.

Според тях, преди около 10 милиона години различните видове примати са воювали помежду си за храна, ресурси и някои видове неузрели плодове, които са били способни да преработят. Това им е давало предимство пред останалите маймуни. В същото време презрелите плодове не са могли да бъдат усвоени от организма им и предизвиквал отравяне заради наличието на етилов алкохол в тях. Въпреки това в някакъв момент се е появила адаптация, която е дала възможност на човешките прародители да ядат и такива плодове.

Книгата „Хората и алкохолът: дълга и социална афера“ разглежда историята на връзката ни с алкохола от нашето еволюционно минало до съвремеността.

Предполага се, че отделянето на човека от шимпанзето е било факт преди 5,5 млн. години. Това обяснява защо някои видове съвременни маймуни също притежават способността да преработват алкохол.

Концентрацията на алкохол във ферментиралата растителна тъкан е 1-4 %, което е много по-малко, отколкото в много съвременни алкохолни напитки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!