Борисов, председателство
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет днес и утре в Брюксел.

На форума българският премиер ще представи основните резултати от Българското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Борисов ще информира за степента на изпълнение на законодателните досиета от дневния ред на ЕС в контекста на четирите приоритета на председателството.

Специален акцент ще бъде поставен върху връщането на Западните Балкани в Стратегическия дневен ред на ЕС, напредъка в изпълнението на инициативите по Отбранителния пакет на ЕС, финализирането на триалога по Директивата за командированите работници в сферата на услугите.

Миграция, сигурност и отбрана, многогодишна финансова рамка след 2020-та година ще са темите, които ще доминират на днешното заседание на лидерите на страните членки на Европейския съюз.

Сред останалите теми, които ще се обсъждат днес, ще бъдат работните места, растежа и конкурентоспособността, иновациите и дигитализацията.

В началото на работната сесия ще бъдат обменени мнения с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за отношенията на Алианса с Европейския съюз.

Доналд Туск ще се срещне с македонския премиер Зоран Заев, като двамата ще дадат съвместен брифинг.

По-късно пък е предвидена съвместна пресконференция на Туск, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов.

Обсъждането на темата „Миграция -външно и вътрешно измерение“ ще започне на работната вечеря на лидерите сред 19.30 местно време.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!