Парламентът на Полша внесе промени в закона, който има за цел да подобри имиджа на поляците по времето на Втората световна война.

Документът обаче беше остро осъден от Израел и критикуван от САЩ.

Поправката отменя изцяло клауза от текста на закона, който влезе в сила през март. Тя предвиждаше наказателна отговорност – глоби и затвор до три години за твърдения, че Полша носи отговорност за съучастие в престъпленията, извършени от нацистките окупатори по време на Втората световна война. Поправката бе приета и от двете камари на парламента.

Промените в законопроекта за Института за национална памет, бе включена спешно в дневния ред на парламента вчера по искане на премиера Матеуш Моравецки.

Той призна пред депутатите, че макар и целта на закона да е била „борба за истината“, пасажите за наказателните санкции „парадоксално“ са предизвикали толкова противоречия, че са станали контрапродуктивни.

Моравецки посочи, че в случай на публикации, в които се съдържат клевети за Полша като „полски есесовци“, полско Гестапо, или полски концентрационни лагери, то остава възможността да се заведе граждански иск, като съответният „издател в САЩ или някъде в Германия“ ще е заплашен да трябва да плати 100 млн. евро или 100 млн. долара обезщетение.

Правителството на Израел и еврейската диаспора обвиниха Варшава, че иска да отрече участието на някои поляци в геноцида над евреите.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който направи пред пресата съвместно изявление с полското правителство, каза с удовлетворение, че е изпълнил дълга си, така че истината за Холокоста да се зачита.

В общата си декларация двете правителства осъждат всички форми на антисемитизъм и се противопоставят на всякакви негативни национални стереотипи. „Важно е учени, преподаватели, журналисти, оцелели и техните семейства да могат свободно да проучват всичко за Холокоста, без да рискуват съдебно преследване“, се казва в комюникето.

За полското правителство главната цел на този закон е да се води борба с израза „полски концентрационни лагери“, който е несправедлив, тъй като лагерите са направени от германските нацисти в окупирана Полша.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук