Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

Във вторник новият мониторингов доклад за напредъка на България за първи път акцентира върху свободата на словото у нас. Досега темата беше частично засягана, но за първи път тя присъстваше по-ярко в заключенията на Еврокомисията.

Буквално в доклада пише:

„Международните наблюдатели отбелязаха съществено влошаване на медийната среда в България през последните години, като българският медиен сектор се характеризира с непрозрачна собственост и слабо прилагане на журналистическите стандарти. Това положение се отразява върху качеството на обществения дебат и следователно поражда риск от ограничаване на достъпа на обществеността до информация поради ограничения брой независими източници7. Медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт на фона на целенасочени атаки срещу съдии в някои медии, свързани с непрозрачни интереси, и трудности при намирането на ефективни средства за правна защита. Висшият съдебен съвет играе ключова роля в защитата на съдебната власт и отстояването на нейната независимост срещу подобни атаки. В по-общ план, способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро управление”.

По този повод днес премиерът Бойко Борисов разкритикува заключенията на ЕК. Според него свобода на словото има. Той призова за дебат за свободата на медиите в България с участието на ресорните европейски комисари.

„Знам, че има страни, в които 2-3-5 пъти в годината се правят карикатури за премиер, за президент – в България това е всеки ден“ коментира Борисов в сряда в началото на правителственото заседание.

И добави:

„На кого какво е забранено? Олигарх създал си медия, за да защитава това, което е откраднал, изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той, говорим по принцип“, продължи да се възмущава премиерът, но без да посочва имена.

Той изтъкна, че всеки подсъдим може да си направи електронен сайт в рамките на часове и да се оплаче от липса на медийна свобода.

Според Борисов всичко в България е публично.

„Няма нещо, което в тази тема да ни притесни, няма информация, няма каквото и да е нещо да е скрито в България и да не е публикувано, напротив фалшиви и жълти новини – колкото искате“, каза Борисов и допълни:

„Нещо повече, аз съм участвал в публични срещи на най-опозиционните медии“.

Министър-председателят заяви, че министрите в правителството „нямат не просто желание, а и възможност да оказват влияние на която и да е медия”.

„Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време по „живи“ връзки да се показват средни пръсти, да се наричат членове на кабинета „мърша“, „боклуци“ и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите”, коментира Борисов.

Това е първият доклад на ЕК, в който свободата на словото у нас толкова ясно се откроява.

В действителност би било интересно да бъде иницииран дебат, както предлага премиерът, и в него да вземат участие всички заинтересовани страни.

Целият доклад, преведен на български, може да бъде прочетен ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук