Специализираната прокуратура повдигна обвинения на две лица по казуса „Джи пи груп“. Те са привлечени за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили (престъпление по чл. 321, ал.6) да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери, съобщиха от спецпрокуратурата.

На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари. Досъдебното производство бе образувано, след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Сумата бе запорирана от прокуратурата.

Парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените – съдружник в „Джи пи груп“, който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина. На обвинените са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер съответно на 30 000 лв. и 15 000 лв.

Припомняме, че на 15 октомври 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата разследва „Джи Пи Груп” за пране на пари. Цацаров подчерта, че освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп” и за пране на пари.

Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка.

„Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми”, каза още Цацаров.

Двама разследващи журналисти бяха арестувани край Радомир по време на тяхно разследване за корупционни схеми за източване на европейски средства от компанията „Джи Пи Груп“. След това от сайта „Биволъ“ подадоха сигнал срещу фирмата.

Аналогичен сигнал беше подаден и от вицепремиера Томислав Дончев. След сезирането на разследващите органи бе започната и проверка по случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!