Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Брюксел, където ще участва в среща на членовете на Европейския съвет, както и в Срещата на върха между ЕС и Африканския съюз. Преди началото на форума премиерът Петков разговаря с европейския комисар по съседство и разширяване Оливиер Вархеи, както и с министър-председателя на Естония Кая Калас.

Премиерът запозна еврокомисаря с конкретните резултати, постигнати само за броени дни благодарение на новия диалог между България и Република Северна Македония.

Петков подчерта, че резултатите, а не сроковете са ключови и изрази надежда, че подобряването на секторното сътрудничество ще допринесе за постигане на взаимно приемливи решения по политическите въпроси. Министър-председателят заяви още, че очаква с помощта на ЕК да има напредък по отношение на реформи в областта на човешките права.

Върховенството на правото беше друг акцент в срещата на премиера Кирил Петков с еврокомисар Вархеи. Министър-председателят акцентира върху последователната политика на кабинета за нулева толерантност към корупцията и за фундаментална реформа на съдебната система. Петков посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост на България също разглежда тези въпроси.

Кирил Петков и Кая Калас

В рамките на срещата си с естонския премиер Кая Калас, министър-председателят Кирил Петков отбеляза приятелските връзки между България и Естония, значението на партньорството на двете държави както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО. В този контекст бе обсъдено реализирането на двустранни визити.

Кирил Петков постави специален акцент върху интереса на България да засили сътрудничеството си с Естония чрез общи инициативи и обмен на опит в областта на електронното управление, цифровата свързаност, информационните технологии и комуникациите.

В Брюксел европейските лидери ще обсъдят ситуацията между Русия и Украйна. Министър-председателят Кирил Петков ще вземе участие в кръглата маса, посветена на финансирането за устойчив и приобщаващ растеж. В изказването си българският премиер ще изтъкне позицията на страната ни за значимостта на развитието на сътрудничеството с държавите от Африканския съюз в рамките на ЕС и в двустранна перспектива. В този контекст усилията са насочени към разширяване на търговските връзки и увеличаване на инвестиционните възможности.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук