Лео Варадкар, Еманюел Макрон
на снимката: премиерът на Ирландия Лео Варадкар и президентът на Франция Еманюел Макрон

Ирландия не иска да се превърне в „задна врата“ към единния пазар на ЕС за Великобритания в случай на Брекзит без сделка. Това заяви премиерът на Ирландия Лео Варадкар.

„Ние не искаме Ирландия да е задна врата към единния пазар, точно толкова, колкото някои биха искали да се превърнем в задна врата към него“, каза Варадкар след среща в Париж с френския президент Емануел Макрон.

Той заяви, че е ангажиран с предотвратяването на влизането в Ирландия или ЕС на стоки, които не отговарят на стандартите и нормите на съюза, съобщи АФП.

„В малко вероятния случай, че няма сделка по Брекзит, а Обединеното кралство осъществява търговски сделки със САЩ или Китай, и ние попаднем на хлорирано пилешко или хормонално говеждо месо, или продукти, които са произведени с детски труд в азиатските страни, последното нещо, което бихме искали е те да са преминали границата с Ирландия от юг.“

„И ние със сигурност не бихме искали те да преминат през Република Ирландия в Европейския съюз“, каза той. Варадкар отново потвърди, че се противопоставя на създаването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, поради опасението, че това може да застраши мира в британската провинция.

Варадкар каза, че въпреки че ще са необходими физически проверки на някои вносни стоки като живи животни, те могат да се извършват в пристанищата на Северна Ирландия, а не в Ирландската република.

„Това би било правилното и най-доброто място за тях“, каза той.

Британското правителство не предвижда извършването на митнически проверки на стоки, пристигащи в Северна Ирландия от Великобритания, като твърди, че това ще „забие клин“ в Обединеното кралство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук