Димитър Ковачевски
На снимката: Димитър Ковачевски

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига на еднодневно работно посещение у нас. Визитата е свързана не само промените в Конституцията, но и с енергетика, съобщават македонските медии. Служебният министър-председател Гълъб Донев ще се срещне с Ковачевски, утре – на 5 септември.

В делегацията от Скопие, ръководена от Димитър Ковачевски, пристигат и представители от ресорите икономика и енергетика, информират от пресслужбата на правителството в Северна Македония. Ковачевски пристига у нас след посещение в Белград, където участва в срещата на държавите от сръбската инициатива „Отворени Балкани“, съобщава БНР.

В интервю от Белград за сръбската държавна телевизия премиерът на Северна Македония съобщи, че е в комуникация с българските власти за електроенергия, произвеждана в България.

„Нека кажем, че имаме добро сътрудничество, особено в условията на настоящата енергийна криза, с оглед на това, че България е една от държавите в Европа, която има нетни излишъци на електроенергия заради нейната ядрена централа“, каза той.

Освен това Северна Македония добива изцяло природен газ през руския тръбопровод, който минава през България.

В изявление от Белград Димитър Ковачевски, сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама обявиха, че ще търсят заедно помощ за купуване на енергия от Европейския съюз. Вижте повече.

„Ако със Северна Македония имахме газова връзка, бихме си помагали един на друг, но Скопие няма газ, а ние нямаме капацитет“, заяви в Белград Вучич.

В хода на визитата в София се очаква да бъде повдигнат и въпроса за конституционните поправки. В интервюто за сръбската държавна телевизия Димитър Ковачевски заяви, че има ясна пътна карта за преговорите с Европейския съюз и за включване на хървати, черногорци и българи в Конституцията на Република Северна Македония.

В ход са разговори за събиране на две трети мнозинство в парламента в Скопие, съобщи вицепремиерът Артан Груби. Той защити включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук