На снимката: Флорин Къцу

Румънският премиер Флорин Къцу и неговото правителство бяха свалени с вот на недоверие, засилвайки политическото напрежение, което вече доведе националната валута до рекордно ниско ниво.

Съперници и бивши съюзници обединиха усилията си във вторник в парламента, за да свалят Къцу, 49-годишен бивш инвестиционен банкер, който беше на власт по-малко от година, но се раздели с основния си коалиционен партньор миналия месец.

Къцу заяви още преди гласуването, че управляващата му Либерална партия планира да остане във властта.

„Всички опции са на масата, включително преговори на всеки проект по проект с всички. Но няма да напуснем, няма да се предадем. Няма да оставим страната да попадне в ръцете на алчните.“

Къцу бе десетият премиер на Румъния за последните десет години и вотът задълбочава кризата в страната. Инфекциите с Covid-19 нарастват с най-бързите си темпове от началото на пандемията и инвестиционният кредитен рейтинг на страната виси на косъм.

Националната валута се възстанови от ниските си стойности във вторник, но това се дължи на изненадващо повишаване на лихвените проценти от централната банка, за да се справи с нарастващата инфлация – първото покачване от 2018 г. насам.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!