природен газ

Цената на газа в Европа на днешните открити търгове се увеличи рязко и достигна нов исторически рекорд, като надхвърли сумата от 1600 долара за 1000 куб. метра.

Цената на ноемврийските фючърси в хъба TTF в Нидерландия сутринта достигна 1606 долара за 1000 куб. метра.

Цените на природния газ на европейските пазара продължава да нараства и на практика поставя почти всеки ден пореден рекорд.

Припомняме, че миналата седмица цената на газа в Европа за първи път в историята надхвърли 1000 долара за 1000 кубически метра.

Председателят на борда на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че силното изоставане в изпомпването на газ в съоръжения в Европа и нарастващото търсене са довели до рекордно повишаване на цените на този вид гориво, като се очаква в близко бъдеще да нараснат още.

В ЕС искат проучване на причините за рекордните цени на газа

Пет държави от ЕС – Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция, призоваха за разследване на причините за рекордното увеличение на цените на газа в региона. Съвместно изявление на министрите на икономиката и финансите на петте страни е публикувано на уебсайта на френското министерство на икономиката.

Както се казва в документа, „функционирането на европейския пазар на газ трябва да бъде проучено, за да се разбере защо сегашните договори за газ са недостатъчни“.

Освен това авторите на инициативата призовават за установяване на общи правила за обема на газовите резерви за смекчаване на скока в цените, както и за подобряване на координацията при обществените поръчки.

Според подписалите документа, е необходимо да се реформира европейският пазар на електроенергия. Целта е да се подобри връзката между цената на производството на електроенергия и нейната крайна цена за потребителите.

В допълнение, авторите на документа отбелязват необходимостта от свързване на тарифите за електроенергия със системата за търговия с вредни емисии, съществуваща в общността.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!