Николай Денков
Николай Денков

Необходимо е да се постигне обществен консенсус за реализирането на националните приоритети, за да сме сигурни, че страната ни върви в правилната посока, посочи премиерът акад. Николай Денков. Той се обърна към политически и граждански лидери от тазгодишния випуск на Българското училище за политика „Димитър Паница“, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Според премиера през последните години в България се наблюдават обратни процеси, в резултат на които тези приоритети не са безспорни.

„Ето защо трябва да ги препотвърждаваме всеки ден – със законодателната и управленската програма, с международните договори, с дългосрочната визия за това къде бихме искали да видим България след време“, отбеляза Денков.

„Промяната в обществените отношения е ключова за реализацията на важни за развитието на България реформи. В противен случай предложенията, които ще помогнат за разрешаването на проблемите, биха могли да бъдат блокирани още в самото начало“, посочи министър-председателят. Той даде конкретни примери с натрупани във времето проблеми в системите на образованието и здравеопазването, както и при зеления преход.

Николай Денков наблегна върху възможните решения. По думите му за постигане на по-добри резултати в училищното образование трябва се създаде обективна методика за оценка на качеството на преподаване, оценяване, материална среда.

По-рано днес след среща на премиера Николай Денков с посланика на Германия Ирене Планк стана известно, че България кани повече германски инвеститори да участват в образователни програми и да задълбочи с тях сътрудничеството в науката и иновациите. Целта е да има повече програми, които допринасят за това в България да има качествено образование и квалифицирани специалисти за бизнеса, каза министър-председателят.

За системата на здравеопазването Николай Денков отбеляза, че лобистки интереси са причина за дисбалансите в болничната и доболничната помощ, затова е важно пред системата да се поставят ясни цели и да се определи необходимото финансиране за тяхното постигане. По отношение на зеления преход премиерът обясни, че е много важно да има конкретен план, за да може мерките, които ще се предприемат, да бъдат представени пред обществото и то да бъде убедено в тяхната необходимост и ефикасност. За всяка отделна система трябва да се формулират ясни цели, дейности, финансиране и индикатори за тяхното постигане, каза още министър-председателят. Той подчерта, че всички процеси биха могли да бъдат много по-лесни, ако в България имаше работеща правосъдна система и тъкмо за това, според него, трябва да се постигне подготвяната в парламента съдебна реформа.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук