Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борсов се е срещнал с ръководството на УНСС и утре, заедно с екип от МРРБ, министерствата на финансите и на образованието, ще посетят учебното заведение.

Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Борисов направи коментара във връзка с осигуряването на средства за учебен корпус на УНСС.

След това Борисов посочи, че първо ще минат точка 6 от дневния ред, която е за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2019.

„А всъщност това са парите както обещахме на вероизповеданията за Светия Синод, за мюфтийството, за всички останали. Така че днес на Велика сряда, така както поехме ангажимент към Синода да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон”, каза Борисов.

Във вторник Университетът за национално и световно стопанство изпрати писмо, в което настоява за осигуряване на средства за нов учебен корпус.

Министерството на финансите потвърди вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв., но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор.

Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ.

Също така Министерството на финансите не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

Предвижда се възлагане на финансова инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура по ЗОП.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!