Емил Кошлуков
на снимката: Емил Кошлуков

Директорът на БНТ Константин Каменаров е депозирал оставката си пред СЕМ и тя е била приета единодушно.

За временно изпълняващ длъжността директор на обществената медия е избран сегашният програмен директор Емил Кошлуков, който беше фаворит за този пост и подкрепян от политиците, но не беше избран от тогавашния състав на медийния регулатор заради връзките му с фалиралата телевизия ТВ7.

До 3 месеца трябва да се проведе и нов конкурс за директор на БНТ.

Оставката на Каменаров идва само дни, след като Софийският градски съд потвърди присъдата на първоинстанционния съд, с която директорът на БНТ бе признат за виновен в това, че е шофирал пиян.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Каменаров е осъден на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба.

Според Закона за радиото и телевизията членовете на управителните съвети на БНТ и БНР не могат да бъдат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Константин Каменаров беше избран за директор на Националната телевизия през лятото на 2017 година. Присъдата на първа съдебна инстанция дойде в края на миналата година, а от май 2018-а година вървеше процедурата по нейното обжалване.

Заседанията по делото се отлагаха с различни мотиви, като в единия случай се стигна и до скандал, след като Каменаров не се яви и защитата му представи болничен, в който бе записано, че има вирус. Ден по-късно той се появи в Брюксел, където участва в конференция за предизвикателствата пред медиите и говори за фалшиви новини. Командировката му предизвика скандал и съдът разпореди проверка как е издаден болничният му. Според здравата инспекция нарушения няма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!