премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов
на снимката: премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов

След проведената акция и арести на висши полицаи, премиерът Бойко Борисов поиска оставките на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, но не и на ресорния министър Младен Маринов.

Вместо това, Маринов и Борисов се срещнаха в МС, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на разговора, премиерът Борисов казал на министъра на вътрешните работи:

„Поздравявам Ви МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред“.

Министър Маринов докладва на премиера за съвместната акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Специализираната прокуратура, при която са задържани началникът на отдела „Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотиците“ в ГДБОП, началник на сектор в същата дирекция и още един служител от вътрешното ведомство.

По време на разговора министър Маринов докладва, че са задържани трима служители на ГДБОП, които отговарят за противодействие на наркотиците.

„В момента продължават процесуално следствените действия“, отбеляза още министърът на вътрешните работи. Министър Маринов добави, че е разпоредил на главния секретар да направи анализ на работата на дирекцията, на базата на който министърът да вземе информирано решение.

Шефът на ГДБОП подаде оставка

Малко след срещата между премиера и министъра, началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че се оттегля от поста си. На официалната страница на службата той пусна кратко обръщение:

„Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорност за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт.“

Спиридонов благодари на всички служители за работата. Оставката потвърди съобщението на вътрешния министър Младенов от сутринта, че предстоят промени в звеното. Той съобщи още, че е наридил начало на проверка в ГДБОП.

Акцията на прокуратурата

Началникът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков е арестуван с получен подкуп. Заедно с него са задържани и шефът на сектора за противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици в дирекцията, както и още един полицай.

Цветан Панков
на снимката: арестуваният Цветан Панков

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в МВР и подчерта, че до арестите се е стигнало след перфектна работа на дирекция „Вътрешна сигурност“.

Главният прокурор посочи, че продължават претърсванията на множество обекти и жилища. Предмет на делото е организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на чадър върху групи за наркотрафик и разпространение на наркотици не само на територията на България.

Това са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците у нас, както и основните ни контакти с нашите международни партньори, посочи Гешев.

Арестите са били извършени след 17,00 ч. вчера, като тримата ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група, занимавала се основно с подкупи.

Още за акцията четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!