Гълъб Донев

На фона на обявената „частична мобилизация“ в Русия и ядрените заплахи българският служебен премиер – Гълъб Донев, заяви, че ще свика Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, вероятно в четвъртък, за да бъдат взети конкретни решения и мерки.

Това заяви пред БНР самият Донев.

„Обявената частична мобилизация от президент на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са. Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията“, каза той и подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но „няма пряка военна заплаха до този момент“ за страната ни.

Той смята, че несигурността идва заради нарушените вериги на доставки на енергоресурси и смята, че има много въпросителни пред това как гражданите на ЕС ще посрещнат идващата зима.

В предаването „Неделя 150“ Донев още веднъж потвърди позицията, че България няма да признае резултатите от провеждащите се в момента референдуми за присъединяване към Русия в окупираните части на Украйна.

„Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила“.

Той заяви, че подкрепя продължаването на санкциите срещу Русия, но отбеляза, че ЕС трябва да направи своя анализ за това дали те няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз. Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

„Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България“.

Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той и уточни:

„Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията“.

Няма отказ от преговори с „Газпром“, каза служебният премиер:

„Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията. Между „Булгаргаз“ и „Газпром“ няма развитие в ситуацията“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук