Министър-председателят Бойко Борисов свиква в 9.00 ч, извънредно заседание на Съвета по сигурността.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена актуалната ситуация във връзка с разпространението на COVID-19.

Причината за извънредното заседание е информацията от късно снощи, че има още двама болни у нас от коронавирус, с което общият брой болни стана 6. Те са съпруг и съпруга, и са настанени в „Пирогов”. Двамата пациенти са 66-годишна жена и 77-годишен мъж. Жената е в тежко състояние. Те са поставени под карантина в Пирогов, а спешната болница е с ограничен достъп, предприемат се всички мерки за изолация в болницата. Възрастните съпрузи не са пътували в чужбина. Знае се, че синът им е работил на стоков базар Илиянци, където, както е известно, се върти усилено търговия с китайски стоки, а продавачите са предимно азиатци.

Тази сутрин 8 души, близки до семейството, са извозени от Спешна помощ.

„Пирогов” няма да бъде затваряна засега, макар че са предприети сериозни мерки за сигурност. Вероятно част от болницата ще бъде изолирана.

Бившият директор на „Пирогов” доц. Спас Спасков заяви, че в лечебното заведение има определено място, което да бъде под карантина и напълно изолирано.

„Въпросът не е да изпадаме в паника всички, а да станем по-дисциплинирани”, отбеляза той.

„Да избягваме обществени места – там, където се събират много хора. Това, което се знае за този вирус, е че възможността да се зарази човек е към 1%, ако се срещне с носител на вируса. Опасността не е толкова голяма“, посочи още доц. Спас Спасков.

По думите му коронавирусът обикновено засяга възрастни хора, които имат съпътстващи заболявания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!