Гърция и Европа искат да си сътрудничат с Турция по въпросите на миграцията, но без изнудване, заяви премиерът Кириакос Мицотакис на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц, след срещата им във Виена.

Той заяви, че напрежението в региона на Еврос трябва да бъде намалено.

„Напливът на мигранти от Турция по море са паднали до нула през последните няколко дни”, отбеляза Мицотакис: „Надявам се да това продължи, защото ще бъде доказателство, че Турция се съобразява“.

Гръцкият премиер заяви, че Турция е задължена да ограничи миграционните потоци съгласно съвместното изявление между ЕС и Турция и благодари за австрийската хуманитарна помощ на мигрантите.

„Предлаганите от вас персонал и технически средства ще помогнат да се предотврати всеки опит за влизане през границата от Турция“, каза той

От своя страна Курц благодари на Мицотакис за „усилията му да направи Гърция привлекателна за инвестиции и заяви, че турският президент Реджеп Ердоган „злоупотребява с бежанци и мигранти, които от години живеят в Турция, експлоатира ги и ги използва като оръжие“ срещу ЕС.

„Благодарен съм, че Гърция и гръцкото правителство защитават гръцките и европейските граници“, подчерта Курц.

Относно гръцко-австрийските икономически отношения Мицотакис каза, че „можем да направим повече“, особено в областта на туризма. „Над 500 000 австрийци посещават страната ни и през зимата, и през лятото“, отбеляза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!