Урсула фон дер Лайен
на снимката: Урсула фон дер Лайен

ЕС ще създаде инвестиционен фонд за борба с коронавируса, като очаква той да набере 25 млрд. евро – това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконферентна връзка с лидерите на страните членки.

Фондът ще бъде насочен към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовия пазар и други уязвими сегменти от икономиката в Европа.

Очаква се бързо да бъдат набрани 25 млрд. евро, които да бъдат насочени към страните членки.

„За да реализираме идеята, ще предложа на Съвета и Парламента тази седмица да освободим веднага 7,5 млрд. евро целево финансиране. Ще създам работна група, която ще е в контакт със страните членки, за да гарантира, че парите ще започнат да се движат през следващите седмици“, каза Фон дер Лайен.

Тя уточни, че парите са свързани със структурните фондове.

Председателят на ЕК каза, че ЕС ще използва „всички инструменти“, за да защити икономиката от последиците от вирусната епидемия.

Фон дер Лайен обеща да мобилизира „всички инструменти“, които са на разположение на блока, за да намали икономическото въздействие на коронавирусната епидемия, която разстрои пазарите по целия свят.

„Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря“, каза Фон дер Лайен, след като 27-те лидери на ЕС проведоха кризисни преговори за мерките срещу вируса чрез видеоконференция.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че заседанието на лидерите на страните членки ще се проведе на 26 и 27 март и няма да се отлага заради коронавируса.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!