Премиерите на Македония и България отбелязаха съвместно 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Зоран Заев и Бойко Борисов взеха участие в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград.

Това бе второто съвместно отбелязване на годишнината след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония преди година. В края на миналата година в Струмица се проведе и съвместно заседание на двете правителства.

По време на българското председателство София направи всичко възможно Македония да получи покана за започване на предприсъединителни проговори с ЕС. През изминалите 12 месеци бяха подписани множество споразумения между двете държави.

Добросъседските отношения

„Миналата година отидохме заедно на гроба на Гоце Делчев в Скопие, заедно бяхме в Рим. Положихме огромна, но и тиха дипломация. Тук искам да поздравя и колегите Заев и Ципрас, които положиха решението на един десетилетен спор“, отбеляза премиерът на България.

Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

Преди церемонията Борисов се срещна на четири очи с премиера на Македония Зоран Заев. По време на срещата беше обсъдено и състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

Протегната ръка на приятел

„Днес пред паметника на Гоце Делчев изразявам силна благодарност за поканата“ – Заяви от своя страна премиерът на Република Македония Зоран Заев, който също подчерта значението на подписания между България и Македония преди година двустранен договор – Двете страни си подадоха ръце. А България протегна ръка в най-тежкия тогава момент за Македония, когато беше във вътрешнополитическа криза. Подадената ръка е на истински приятел.“

Премиерът на Македония отбеляза, че страната му е пред историческия шанс да влезе в НАТО, както и получи покана за ЕС.

„С България заедно ще градим мира и стабилността на региона. Искам да изкажа благодарност на гражданите, на премиера Бойко Борисов и на правителството за оказаната подкрепа. Да бъде вечен празникът, да бъде вечна дружбата“, заяви в словото си македонският премиер.

Заев подчерта изрично, че без договора с България неговата страна не би могла да постигне и важния договор с Гърция и да получи покана за членство в ЕС. По думите му той и Борисов са показали „как се гради приятелство“. Македонският премиер е удовлетворен, че двете държави са отправили хубави послания към цяла Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук