Правителството на Великобритания започва публикуването на редица документи – технически препоръки към гражданите и бизнеса, в случай, че страната напусне ЕС без сделка.

След обещанието на премиера Тереза Мей да бъде по-ясна за подготовката при сценарий без сделка за Брекзит, правителството възнамерява да посочи точно какви мерки ще вземе, ако преговорите в Брюксел не доведат до споразумение.

Първите документи ще бъдат публични още днес. Предполага се, че те засягат разнообразни области, сред които изследователската дейност, плащанията на земеделците и държавна помощ, както и какви ще бъдат последиците за банковия сектор.

Правителството все още не е обявило официално в какъв порядък ще бъдат публикувани общо 84-те оценки на неговите експерти, но е вероятно още сред първите да бъде също и тази за здравеопазването след предупрежденията, че при липса на сделка по Брекзит ще последва недостиг на медикаменти.

По-голямата част от документите ще бъде публикувана по-късно, като причината за това, според вестник „Таймс“ е, че премиерът Тереза Мей, която е в отпуск, все още не се е запознала  достатъчно добре с тях.

Във вторник главният преговарящ за Брекзит от името на ЕС Мишел Барние допусна, че двете страни няма да успеят да изгладят различията си до срещата на европейските лидери през октомври.

След среща с британския си колега Доминик Рааб, Барние изтъкна, че разногласията за бъдещите икономически отношения остават и че ЕС не може да изостави принципите си при тяхното решаване.

От своя страна Доминик Рааб каза, че сделка между Лондон и Брюксел все още е възможна при наличието на амбиция и прагматизъм.

И двамата посочиха, че не искат Великобритания да напусне ЕС през март без сделка.

Барние отбеляза, че за да се случи това, най-късно до началото на ноември трябва да има споразумение, а Рааб изрази желание възможно най-скоро преговорният процес да премине от техническо на политическо ниво.

По всичко личи, че преговорите ще бъдат максимално ускорени. Самият Доминик Рааб обяви, че отново ще бъде в Брюксел следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!