Merkel_Erdogan
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският журналист Джан Дюндар се отказа от участието си в съвместния брифинг на гостуващия в Германия президент Реджеп Ердоган и канцлера Ангела Меркел, който можеше да пропадне, тъй като неговото присъствие бе нежелано от турския президент. Пресконференцията се състоя и на нея стана ясно, че двете държави имат все още повече изисквания една към друга, отколкото решения.

Берлин и Анкара са партньори в много сфери и по тази причина Германия има интерес Турция да има стабилна икономика, заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Именно затова една от темите на нашите двустранни отношения ще бъдат въпроси на икономическото сътрудничество“ – добави тя.

По думите й в скоро време германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер ще посети Турция, за да участва в заседание на съвместна комисия по въпросите на икономическото сътрудничество.

На пресконференцията турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес Берлин да екстрадира стотиците привърженици на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, които пребивават в Германия, предаде агенция „Ройтерс“. Той призова Германия да включи мрежата на Гюлен в списъка на терористичните организации. Анкара смята организацията на живеещия в САЩ духовник за отговорна за опита за преврат в Турция от 2016 година.

Германският канцлер Ангела Меркел също отправи искане към турския президент за освобождаването на германските граждани, които все още се намират в арест в Турция след неуспешния опит за преврат. Тя изрази надежда, че оставащите случаи, в които германци се намират в ареста в Турция, ще бъдат решени „бързо“. Задържането на 35 германски граждани в Турция, според Берлин по политически причини, представлява един от основните източници на напрежение в отношенията между двете страни.

Междувременно журналистът Джан Дюндар съобщи в Туитър съобпаженията си за отказване от присъствие на брифинга:

„Не допусках, че Ердоган ще се изплаши толкова от един въпрос, който смятах да му задам – заяви Дюндар във видеосъобщение в социалната мрежа, докато тече срещата на двамата лидери в Берлин – Когато аз бях в затвора, един журналист зададе въпроса защо при управлението на този президент има толкова журналисти в затвора. Това беше Дениз Юджел /германски гражданин, кореспондент на „Ди Велт“ от Анкара, задържан зад решетките и по-късно освободен след натиск от Берлин, бел.ред./. Тук никак не е лесно да затвориш устата на журналистите. Аз също исках да му задам въпрос. Когато Дениз беше в затвора, чух отговора на Ердоган и поисках да ми го каже право в очите. Научих, че Ердоган смята днес да бойкотира пресконференцията. Още през нощта започнаха и продължават активни дипломатически контакти с германските власти по възникналата криза. Не допусках, че един въпрос може толкова да го изплаши. Тайна е какъв отговор би ми дал. Ердоган не иска да бъде питан. Той не иска да чува за свободата на медиите. В тази ситуация се наложи да взема някакво решение, защото е налице дипломатическа криза. Сякаш тъкмо когато нещата ще се подобрят, моето участие щеше да ги обрече на провал, има и такъв нюанс. Второ, за един журналист най-лошото е той самият да стане новина. Разбрах това – ако отида на пресконференцията, аз ще бъда новината. Ердоган ме нарочи за мотив и щеше да я отмени. Аз не искам да бъда причина за това. Но германските ми колеги със сигурност ще му зададат моите въпроси“, казва Джан Дюндар в „Туитър“.

Бившият главен редактор на опозиционния в Турция в. „Джумхуриет“ успя да избяга в Германия преди около 2 г., а турските власти издадоха заповед за задържането и връщането му обратно в страната. Пред германската агенция ДПА той заяви, че ще пита Ердоган защо твърди, че не журналисти, а терористи са в турските затвори, докато истината е съвсем друга. Турската делегация реагира остро, след като узна, че Дюндар е получил акредитация за участие в съвместната пресконференция на двамата държавни лидери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!