Българските превозвачи се готвят за протест в Брюксел ако директивата за командировани работници или т.нар. пакет „Мобилност” бъде одобрен от Европейския парламент. Те дори стигнаха по-далеч, като заплашиха, че ще инициират референдум за излизане от ЕС.

„Днес с целия български транспортен бранш информирахме министъра, че ако тези мерки, предложени от ЕК, бъдат приети в този вид, на българския транспортен бизнес няма да му остане нищо друго, освен да инициира референдум за излизане на България от ЕС. Ние ще бъдем принудени да работим против правилата, с които предварително ще бъдем обречени на фалит“. Това каза Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите след срещата с транспортния министър в интервю за БНР.

Сред проблемните, според родния бранш, предложения са задължението водачите да се прибират в домовете си на всеки три седмици и забраната да нощуват в камионите си. Спорен е и периодът, след който започват да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните в държавата, през която преминават.

Ако бъдат приети, новите правила ще направят българските транспортни компании неконкурентноспособни и ще ги изхвърлят от европейския пазар, категорични са превозвачите.

Представители на бранша заявиха, че и техни колеги от Франция и Холандия ще се включат в демонстрациите, които се планират. Стана ясно още, че вече има разрешение за протеста.

Припомняме, че днес транспортната комисия в ЕП разглежда социалните въпроси от пакета „Мобилност”, именно те притесняват най-много българските превозвачи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!