През годината ще има поредица от общо пет затъмнения – сред които и най-продължителното от сто години насам – както и три комети, които ще преминат покрай Земята, съобщава ТАСС.

На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. Тя се обуславя от факта, че тогава точно ще си съвпаднат центърът на Луната и центърът на сянката на Земята. Явлението ще започне на 27 юли в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли. Освен това, през 2018 г. се очакват две частични слънчеви затъмнения – на 13 юли и на 11 август. През следващите 12 месеца ще могат да бъдат наблюдавани също така три ярки комети.

На 1 и 2 януари Луната ще бъде по-близко до нашата планета. Тя ще изглежда със 7% по-голяма и по-ярка от типичната пълна луна. Там, където няма да има подходящи атмосферни условия, Суперлунието ще може да се проследи онлайн благодарение на проекта “Виртуален телескоп”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук